Schuif al eens werk door

Schuif al eens werk door

Ondernemers zijn bezige bijtjes die niet alleen vier armen hebben, maar ook nog eens multifunctioneel zijn. Bij een startende onderneming is dat een geweldig eigenschap, maar eens je zaak begint te groeien, kan deze multifunctionaliteit eerder een last, dan een zegen zijn.

Het is het dilemma voor de groeiende ondernemer bij uitstek. Wat blijf je zelf doen en wat vertrouw je anderen toe? En dan moet je niet dadelijk denken aan een nieuwe medewerker. Veel van je taken kunnen door gespecialiseerde collega’s ondernemers op een kundige wijze overgenomen  worden. Het zal je tijdsindeling serieus verbeteren. Alleen, hoe maak je die keuze? We geven enkele vuistregels…

Wat is de kern van je activiteit?

 
Dat is de eerste vraag die je moet stellen. Het antwoord is eenvoudig. Alles wat je kan bedenken dat het wezen van je zaak zal raken, dat is je ‘core’. Als een schoenmaker geen schoenen meer lapt, als een fruitteler geen bomen meer aanplant, als een relaxatie therapeute geen sessies meer geeft. Het is de kern van je zaak en dat doe best zoveel mogelijk zelf. Hoewel je ook hier weer kan nuanceren. Een fruitteler zal allicht wel zijn bomen snoeien, maar niet zelf al zijn peren plukken.

Er blijft nog heel wat over!


Elke zaak heeft tegenwoordig een website nodig, als ondernemer moet je ook niet je eigen werkplaats poetsen, moet je niet je eigen huisstijl vernieuwen, moet je zelf niet aan de loonberekeningen beginnen, moet je niet je eigen folder schrijven… het zijn maar enkele voorbeelden. Hierbij raakten we nog een paar bijkomende criteria aan die je zullen helpen om te beslissen of je iets doorschuift, dan wel in eigen hand houdt.

Streep even af


Belangrijk criterium is de complexiteit van de job. Met de geweldig ingewikkelde wetgeving is bijvoorbeeld een loonberekening specialisten werk geworden. En zelfs die specialisten worden soms door de veranderende wet achterhaald. Dus hoe ingewikkelder en groter de kennis die nodig is, hoe idealer om uit te besteden.

Je eigen kunnen is een tweede criterium. Niet iedereen is bijvoorbeeld even goed en vlot in taalgebruik. Dus waarom willen we dan ook absoluut zelf die bedrijfsfolder schrijven? Daar kruipt dan niet alleen veel tijd in, maar ook heel wat frustratie. Dus afschuiven naar een copywriter. En geef dan ineens je complete web aanwezigheid ook door aan een specialist.

En het laatste criterium is misschien wel het meest schilderachtige. Er zijn allicht heel wat deeltaken binnen je firma die je gewoon niet graag doet, maar je neemt ze er noodzakelijkerwijze gewoon bij. Het boeken van betalingen in je boekhouding, het uitschrijven van facturen, het onderhoud, het opvolgen van je bestellingen. Het zijn allemaal belangrijke taken, maar voor elk van hen is er wel dienstverlener te vinden die er helemaal vrolijk van wordt. Waarom dan niet doorschuiven? De vrijgekomen tijd kan je met de kern van je bestaan bezig zijn. Je product of dienst verkopen en leveren!
Meer nieuws van Unizo Hageland Vzw

woensdag 19 juli 2017 Bekkevoort viert Dwars door het Hageland
dinsdag 17 mei 2016 Middenstand Staatsbaan Bekkevoort viert einde van de wegenwerken met een zoektocht!
zaterdag 12 maart 2016 Om 15 uur serveren we de eerste aperitiefjes
donderdag 10 maart 2016 UNIZO HAGELAND VERWENT DE KINDEREN
vrijdag 4 december 2015 Het Zwak Moment
dinsdag 1 december 2015 KERSTMARKT LINTER : 12 & 13 december
woensdag 2 september 2015 Ijs scheppen belangrijker dan Rock Werchter
vrijdag 10 juli 2015 Dit was de Tour de France 2015 in Meensel-Kiezegem
woensdag 1 juli 2015 Als de “Tour” op 6 juli in Hageland passeert, dan is het feest!
dinsdag 30 juni 2015 Kortenaken feest op 5 juli
donderdag 25 juni 2015 Werken aan een ‘gezond’ bedrijf is de moeite waard
dinsdag 23 juni 2015 Vrijdag, allen naar de After Work Party in Tienen
donderdag 18 juni 2015 Zondag is open museumdag in Hageland
dinsdag 16 juni 2015 Hagelander Ludo Devos voorzitter Unizo Vlaams-Brabant en Brussel
donderdag 11 juni 2015 Unizo gaat zaterdag congressen…
dinsdag 9 juni 2015 Het tweede Tiense Ondernemerscafé is nabij!
donderdag 28 mei 2015 Een helpende hand voor webshops
donderdag 21 mei 2015 Meer uit je website halen, een geslaagde avond
woensdag 20 mei 2015 D.V.L Consult vindt een nieuwe stek in Sint-Joris-Winge
dinsdag 19 mei 2015 Sluit je nog snel aan bij “Klantenbeleving: scoren met uw dienstverlening”

Over Unizo Hageland Vzw

Unizo Hageland Vzw
UNIZO Hageland behartigt de ondernemersbelangen bij de overheid, in de media, bij de publieke opinie en bij de andere sociale partners. UNIZO geeft aan de leden advies, informatie en organiseert opleidingen en netwerking.

Butschovestraat 26, 3384 Glabbeek

+32 16 43 50 50

+32 487 73 70 02

http://www.unizo-hageland.be

Meer informatie