Nieuw op Hageland Online :: Regionaal Landschap Zuid-Hageland raakt lokale natuur in veel facetten

Nieuw op Hageland Online :: Regionaal Landschap Zuid-Hageland raakt lokale natuur in veel facetten

De stichting Regionaal Landschap Zuid-Hageland is een lokaal samenwerkingsverband tussen negen Hagelandse gemeenten en de provincie Vlaams-Brabant. Ze staat in voor het behoud van het typische landschap in het zuiden van het Hageland.

De naam van de vereniging is lang, maar tegelijk is ook haar takenpakket zeer breed. Landschap en natuur, gecombineerd met erfgoed, toerisme, sensibilisering en recreatie spreekt misschien tot de verbeelding, maar is tegelijkertijd een tikkeltje vaag. Het wordt al vlug wat concreter aan de hand van wat voorbeelden.

Akkervogels

De stichting is bijvoorbeeld onder meer bezig met de populatie van de akkervogels. In samenspraak met landbouwers en jagers wordt er afgesproken welke stroken als wintervoedsel achter blijven. Maar ze staan ook particulieren bij, wanneer deze hoogstam fruitbomen willen aanplanten. De mobiele fruitpers komt ook in beweging onder hun coördinatie. Zo kan het overgebleven fruit omgezet worden in lang bewarend fruitsap. Het zijn maar enkele exemplarische  voorbeelden van hun werking.

Landschap

Landschap en monumenten gaan ook samen. Zo heeft het Regionaal Landschap zich onlangs ook ontfermd over de Bethania kapel in Zoutleeuw. Een blik op de aloude Ferraris atlas leerde dat het landschap in de omgeving in al die tijd nauwelijks veranderd was, maar wel een tikkeltje verwaarloosd. De stichting maakte de omwandeling weer vrij en plantte een nieuwe streekeigen haag aan. Daar werd een lagere school bij betrokken. Dit stukje natuureducatie kreeg ook een verlengstuk in een infobord waar ook de bezoeker gesensibiliseerd wordt.

Fruitbomen

Een ander thema waar de stichting Regionaal Landschap zich over ontfermt zijn de fruitbomen. In de jaren vijftig werd de typische hoogstam uit deze streek gerooid en vervangen door laagstam die een hoger rendement aan fruit met zich meebracht. Niet alleen werd het landschap anders, maar ook de biodiversiteit kreeg een serieuze tik. Zo huist de met uitsterven bedreigde eikelmuis graag bij een hoogstam. Steenuiltjes zal je niet in een laagstam zitten en voor heel insecten zijn de holtes van de hoge bomen, gevuld met bladeren ideale pleisterplekken. Zo kunnen wilde bijen perfect huizen in de boom die ze moeten bevruchten.

Zichtbaar

Regionaal Landschap is ook zichtbaar in de dorpskern. Zo is er elk jaar een Bijen- en Bloesemdag waar families welkom zijn. Kinderen kunnen er aan de slag met natuurproducten, er zijn wandelingen en natuurlijk is er een keuze aan streekproducten. In het kader van het project van de Gete vallei organiseert de stichting ook “Gete cafés”. In een lokaal café, onder het genot van een pint, worden er verhalen verteld over alles wat met de rivier de Gete te maken heeft.

Meer info kan je vinden op het bedrijfsprofiel op Hageland Online

Meer nieuws van Unizo Hageland Vzw

woensdag 19 juli 2017 Bekkevoort viert Dwars door het Hageland
dinsdag 17 mei 2016 Middenstand Staatsbaan Bekkevoort viert einde van de wegenwerken met een zoektocht!
zaterdag 12 maart 2016 Om 15 uur serveren we de eerste aperitiefjes
donderdag 10 maart 2016 UNIZO HAGELAND VERWENT DE KINDEREN
vrijdag 4 december 2015 Het Zwak Moment
dinsdag 1 december 2015 KERSTMARKT LINTER : 12 & 13 december
woensdag 2 september 2015 Ijs scheppen belangrijker dan Rock Werchter
vrijdag 10 juli 2015 Dit was de Tour de France 2015 in Meensel-Kiezegem
woensdag 1 juli 2015 Als de “Tour” op 6 juli in Hageland passeert, dan is het feest!
dinsdag 30 juni 2015 Kortenaken feest op 5 juli
donderdag 25 juni 2015 Werken aan een ‘gezond’ bedrijf is de moeite waard
dinsdag 23 juni 2015 Vrijdag, allen naar de After Work Party in Tienen
donderdag 18 juni 2015 Zondag is open museumdag in Hageland
dinsdag 16 juni 2015 Hagelander Ludo Devos voorzitter Unizo Vlaams-Brabant en Brussel
donderdag 11 juni 2015 Unizo gaat zaterdag congressen…
dinsdag 9 juni 2015 Het tweede Tiense Ondernemerscafé is nabij!
donderdag 28 mei 2015 Een helpende hand voor webshops
donderdag 21 mei 2015 Meer uit je website halen, een geslaagde avond
woensdag 20 mei 2015 D.V.L Consult vindt een nieuwe stek in Sint-Joris-Winge
dinsdag 19 mei 2015 Sluit je nog snel aan bij “Klantenbeleving: scoren met uw dienstverlening”

Over Unizo Hageland Vzw

Unizo Hageland Vzw
UNIZO Hageland behartigt de ondernemersbelangen bij de overheid, in de media, bij de publieke opinie en bij de andere sociale partners. UNIZO geeft aan de leden advies, informatie en organiseert opleidingen en netwerking.

Butschovestraat 26, 3384 Glabbeek

+32 16 43 50 50

+32 487 73 70 02

http://www.unizo-hageland.be

Meer informatie