Denk tijdig aan een incassostrategie…

Denk tijdig aan een incassostrategie…

Wist je dat in ons land jaarlijks voor miljarden euro’s aan facturen in rook opgaan? De ondernemer schreef ze netjes en tijdig uit, de klant protesteerde geeneens, maar betaalde uiteindelijk niet. Betalingsachterstanden van 30 tot 60 dagen zijn geen uitzonderingen meer…

Afhankelijk van de grootte van je bedrijf gaat het toch weer over enkele procenten van je omzet. Onderzoek spreekt van 2,8 procent. Als je diensten verleent, dan is dat echt zonde van je tijd, als je goederen hebt geleverd, dan staat daar ook nog eens keihard de centen van je inkoop tegenover. In beide gevallen is voorkomen, beter dan genezen. Daarom moet elke ondernemer die op factuurbasis werkt rekening houden met volgende tips.

Een verschil tussen bestaande en nieuwe klanten

Er is uiteraard een verschil tussen nieuwe en getrouwe klanten. Het is goed om bij nieuwe klanten als het over grotere facturen gaat, kort naar zijn kredietwaardigheid te kijken. Een trits slechte balansen kunnen misschien een aparte procedure van start laten gaan. Is er een hoge inkoop, dan kan je werken met voorschotfacturen. Is het een langdurig project, dan kan je werken met deelfacturen. Spreek in een eerste fase een kortere betalingstermijn af, dan kan je sneller herinneren.

Volg je betalingen dagelijks op

Volg je betalingen van dag tot dag op. Niet alleen voor nieuwe klanten, ook voor bestaande en getrouwe klanten. Een gerust gevoel dat het wel in orde komt, is niet voldoende. Een klant die trouw betaalt kan plots ongezien vertragen. Elke factuur waarvan de vervaldag gepasseerd is moet niet dadelijk met grof geschut behandeld worden. Een eenvoudig mailtje, gevolgd door een telefoontje met de boodschap “allicht over het hoofd gezien” kan al wonderen verrichten. Een week later kan er dan de eerste echte papieren herinnering de deur uit. Weer veertien dagen later kan je de term “aanmaning” gebruiken.

Laatste aanmaning

Blijft je klant dan nog in gebreke en blijft hij Oost-Indisch doof, dan moet je met het grotere geschut uitpakken. In eerste instantie kunt je beroep doen op de UNIZO gratis aanmaningsservice. In samenwerking met Intrum Justitia sturen zij de in gebreke gebleven klant een laatste stevige aanmaning. Voor UNIZO leden is dat maximaal 5 keer gratis.
Lees er alles over bij ‘gratis een aanmaning sturen’


Incasso

Heeft dit geen effect, dan blijft er niets anders over dan een echte incasso aan het werk te zetten. Deze bedrijven nemen dan volledig de zorg van je over, tot en met het sturen van een deurwaarder. UNIZO en het incassokantoor Intrum Justitia werkten hiervoor een bijzonder gunstige regeling uit exclusief voor UNIZO-leden. Zo betaal je geen dossierskosten, ga je zeker de hoofdsom bij succes recupereren en ben je zeker dat je met een serieus kantoor werkt. Je reputatie blijft toch nog steeds het belangrijkste! Lees er alles over bij ‘of de voordelige UNIZO incassoservice’
Meer nieuws van Unizo Hageland Vzw

woensdag 19 juli 2017 Bekkevoort viert Dwars door het Hageland
dinsdag 17 mei 2016 Middenstand Staatsbaan Bekkevoort viert einde van de wegenwerken met een zoektocht!
zaterdag 12 maart 2016 Om 15 uur serveren we de eerste aperitiefjes
donderdag 10 maart 2016 UNIZO HAGELAND VERWENT DE KINDEREN
vrijdag 4 december 2015 Het Zwak Moment
dinsdag 1 december 2015 KERSTMARKT LINTER : 12 & 13 december
woensdag 2 september 2015 Ijs scheppen belangrijker dan Rock Werchter
vrijdag 10 juli 2015 Dit was de Tour de France 2015 in Meensel-Kiezegem
woensdag 1 juli 2015 Als de “Tour” op 6 juli in Hageland passeert, dan is het feest!
dinsdag 30 juni 2015 Kortenaken feest op 5 juli
donderdag 25 juni 2015 Werken aan een ‘gezond’ bedrijf is de moeite waard
dinsdag 23 juni 2015 Vrijdag, allen naar de After Work Party in Tienen
donderdag 18 juni 2015 Zondag is open museumdag in Hageland
dinsdag 16 juni 2015 Hagelander Ludo Devos voorzitter Unizo Vlaams-Brabant en Brussel
donderdag 11 juni 2015 Unizo gaat zaterdag congressen…
dinsdag 9 juni 2015 Het tweede Tiense Ondernemerscafé is nabij!
donderdag 28 mei 2015 Een helpende hand voor webshops
donderdag 21 mei 2015 Meer uit je website halen, een geslaagde avond
woensdag 20 mei 2015 D.V.L Consult vindt een nieuwe stek in Sint-Joris-Winge
dinsdag 19 mei 2015 Sluit je nog snel aan bij “Klantenbeleving: scoren met uw dienstverlening”

Over Unizo Hageland Vzw

Unizo Hageland Vzw
UNIZO Hageland behartigt de ondernemersbelangen bij de overheid, in de media, bij de publieke opinie en bij de andere sociale partners. UNIZO geeft aan de leden advies, informatie en organiseert opleidingen en netwerking.

Butschovestraat 26, 3384 Glabbeek

+32 16 43 50 50

+32 487 73 70 02

http://www.unizo-hageland.be

Meer informatie